030 737 0615
Menu Sluiten
Welkom!

Beginnen met boulderen is makkelijk: trek sportkleding aan waar je goed in kan bewegen en kom naar de hal. Meer heb je in het begin niet nodig. Meld je bij de bar en laat weten dat dit je eerste keer boulderen is. Je vindt onze huis- en veiligheidsregels hier, maar aan de bar leggen onze medewerkers je ook nog eens rustig uit hoe je veilig kan boulderen, waar je het beste kunt beginnen en ze zullen al je vragen beantwoorden. Je kunt hier ook klimschoenen en magnesium huren, maar schone sportschoenen (die niet buiten zijn gebruikt) zijn ook toegestaan in de hal. Meer heb je niet nodig, je kan gelijk beginnen!

Klimsport

Weet je eigenlijk nog niet precies waar je aan gaat beginnen? We leggen het je in het kort even uit. Boulderen is een tak van de klimsport waarbij je zonder touw of klimgordel een kort stuk naar boven klimt. In eerste instantie gebeurde dit vaak in de natuur op losliggende rotsen om op veilige hoogte moeilijke bewegingen te leren maken die de klimmers later op grotere hoogte konden toepassen. Later kwamen er kunstmatige boulderroutes in klimhallen en werd het een sport op zich. Toen Sterk in 2013 werd gebouwd, was het de enige boulderhal in Utrecht! Inmiddels schieten de boulderhallen ook in Nederland als paddenstoelen uit de grond.

Niveaus

In de hal liggen dikke matten onder de routes om op te landen. De klimwanden zijn volgeschroefd met verschillend gekleurde klimgrepen die je kunt gebruiken om naar boven te klimmen. Je zal merken dat de ene greep meer geschikt is voor je handen en de ander meer voor je voeten. De kleur van de grepen geeft aan welke grepen je mag gebruiken om naar boven te klimmen. Kies je oranje? Dan mag je geen enkele greep van een andere kleur aanraken, maar wel de muur zelf. Je mag uiteraard alle grepen gebruiken om weer naar beneden te klimmen.

 

Een paar tips:
  • Probeer op de grond alvast te bedenken hoe je de route gaat klimmen.
  • Gebruik je benen, die heb je niet voor niets!
  • Rust tussendoor goed uit om verzuring tegen te gaan.
  • Drink water.
  • Kijk om je heen: wat kan je leren van de meer ervaren boulderaars?

 Pof! 

Je zal behoorlijk wat mensen met witte handen rond zien lopen: dat is magnesium (maar eigenlijk noemt iedereen het pof). Dit poeder helpt je handen droog te houden, aangezien zweet je handen glad maakt en het daardoor moeilijker is om grip op een greep te houden. Een beetje pof is genoeg! Geloof ons, het is niet nodig om een volledige handafdruk achter te laten.